O noua moda pe piata romaneasca de ferestre este sticla tripla (“tripan”) de care profita o gramada de asa zisi tamplari. Pentru a demola mitul cu sticla tripla termopan, care nu conteaza cum e facuta, numai tripla sa fie, ne simtim obligati sa explicam putin mai stiintific aceasta problemetica.

In acest moment pe piata romaneasca de tamplarie de lemn exista profile de diferite grosimi de la 50 mm – 108 mm, din care 90 % sunt pe grosime  de pana la 68 mm si abia 5 – 10 % au grosimi de 78 mm , 88 mm.

Studiu – ferestre 68 mm si 88 mm

Haideti sa luam ca exemplu doua profile de ferestre din lemn stratificat de dimensiuni 68 mm si 88 mm.

Observam ca aceste profile din lemn sunt frezate aproape la fel si din punct de vedere constuctiv tamplaria din lemn pe 68 mm este aceeasi cu cea de 88 mm cu o mica diferenta: grosimea sticlei termopan. De aceasta “mica diferenta” profita sarlatanii de pe piata de ferestre din lemn stratifcat.

Acestia conving clientul ca ei pot sa puna sticla tripla pe un profil de 68 mm fara nici o problema ceea ce conform desenului alaturat este total gresit. Sticla pentru profilul 68 mm este de maxim 24 mm iar pentru 88 mm  sticla este de 44 mm.

Iata un studiu facut cu un software profesional pe care il pune la dispozitie producatorul de sticla:

  • sticla termopan dubla cu Low-E  si Argon de 24 mm: U=1.1 W/m2K (transfer termic)
  • sticla termopan tripla cu Low-E si Argon de 28 mm: U=1.0 W/m2K
  • sticla termopan tripla cu Low-E si Argon de 48 mm: U=0.5 W/m2K.
Observam ca sticla dubla de 24 mm are un indice asemanator cu cea tripla de 28 mm: 1.1 W/m2K respectiv 1.0 W/m2K, in comparatie cu cea de 48 mm care are un indice la jumatate respectiv 0.5 W/m2K.
Pentu edificare va rugam consultati studiul producatorului de sticla Guardian:

Atentie: Nu va lasati coplesiti de mirajul sticlei termopan triple in orice conditii. Sticla tripla isi face efectul doar la o grosime de peste 40 mm.