Izolare termică sporită

Cresterea izolatiei termice a sticlei se poate face prin:

  • sticla cu acoperire Low-E;
  • umplutura cu argon;
  • sticla cu trei straturi;
  • baghete despartitoare de plastic.

Odata cu cresterea izolatiei peretilor si sticla trebuie sa tina pasul cu aceasta crestere pentru a se evita formarea unei punti termice la nivelul ferestrei.

Coeficientul care masoara transferul termic al geamului termopan este Ug ( unitatea W / m 2 K). Cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atât capacitatea de izolare termică a sticlei este mai bună.

Îmbunătățirea izolației termice a structurilor de sticlă se poate realiza în mai multe moduri:

Sticla cu acoperire Low-E

Sticla Low-E este o sticla acoperită cu un strat subțire de oxid de metal aplicat pe sticla.

Low-E (Low-Emissivity) se referă la stratul de oxid de metal care are o culoare putin diferită fata de sticla clara, dar este aproape identic în ceea ce privește transmisia luminii si imbunătăteste semnificativ capacitatea sa de izolare termică.

De exemplu la un „sticla 4 mm – spatiu de aer de 16 mm – 4 mm sticla” coeficientul Ug = 2,9 W / m 2 K daca se aplica Low-E pe sticla vom avea  „sticla 4 mm – spațiu de aer de 16 mm – 4 mm sticla Low-E” coeficientul termic Ug = 1,4  W / m 2 K.

Argon

Daca in cazul de mai sus spațiul dintre cele două geamuri de sticlă este umplut cu gaz de argon vom avea:

„sticla 4 mm – spațiu umplut cu Argon de 16 mm – 4 mm sticla Low-E” coeficientul Ug = 1,0 W / m 2 K.

În general la ferestrele din lemn cu doua sticle aceasta ultima configuratie este cel mai des intalnita fiind un standard in domeniul sticlei duble.

Structuri din sticlă cu trei straturi

Izolarea termică a pachetului termopan poate fi îmbunătățită suplimentar cu trei straturi de sticlă din geam izolant, unde factorul de transfer termic poate fi redus fie la Ug = 0,5 W / m 2 K, utilizând stratul de acoperire Low-E pe prima si pe a treia sticla. Astfel pachetul termopan devine „sticla 4 mm Low-E  – spatiu umplut cu Argon de 16 mm – 4 mm sticla clara – spatiu umplut cu Argon – sticla Low-E”.

Baghete despartitoare de plastic

Utilizarea baghetelor de plastic aduce o inbunatatire a coeficientului Ug. Vechile baghete de aluminiu aveau o conductibilitate termica mult mai mare.

Comments are closed.