Ca urmare a creșterii suprafețelor fatadelor de sticla, pe lângă protecția sporită la căldură, o protectie solara împotriva supraincalzirii in interiorul cladirilor devine din ce în ce mai importantă. (efect de sera)
Elementele de protecție din sticlă sunt concepute pentru a absorbi sau a bloca cantități mari de energie solară. Fluxul energiei solare este caracterizat de așa-numita „g” (valoare totală a energiei)

Pentru a evita încălzirea excesivă a interiorului, sunt disponibile următoarele tipuri de sticlă:

  • Sticlă colorată (absorbantă);
  • Sticla reflexiva;
  • Sticla cu control solar.

Sticla colorata

Stica colorata este o sticlă clara colorată a cărei culoare este obținută prin adăugarea oxizilor metalici în timpul procesului de fabricație.

Nuanțe tipice: bronz, gri, verde.

Utilizarea lor este atat functionala (absorbtia de lumina) cat si estetice.
Este important să rețineți că atunci când utilizați acest tip de sticlă într-un geam termopan, este recomandabil să folosiți sticla Low-E pentru o izolare termică adecvată. Este un dezavantaj faptul că transmitanta luminii (LT%) este semnificativ limitată (sticla Parsol, Planibel)

Valoarea LT: transmitanța luminii, procentul de lumină vizibilă care intră în clădire prin pachetul termopan.

Sticla reflexiva

La sticla reflexiva are o suprafata reflectorizantă rezistentă la intemperii care servește la reducerea radiației solare din interiorul clădirii reflectând razele soarelui.(sticla Stopsol, Parsol). Aceste sticle au totusi o transmitanta a luminii LT mai mare deca sticla colorata.

Sticla cu control solar

Odata cu dezvoltarea de acoperiri cu protecție solară, a fost posibilă asigurarea unei transmisii de lumină LT relativ ridicate, cu protecție adecvată la soare. În comparație cu sticlele parsol și stopsol, au o permeabilitate luminoasă semnificativ mai mare cu aproape aceeași protecție la soare.

Sticla cu control solar imbina avantajele unei sticle LowE cu cele ale unei sticle reflexive: vara ofera o protectie solara buna astfel efectul de sera este mult diminuat, iar iarna isi pastreaza calitatea de izolatie termica.

Acoperirea, însă, similară cu stratul de acoperire Low-E, este mai rezistentă la o acoperire mai rigidă. Atunci când se utilizează în geam izolant, acoperirea semi-tare a sticlei „solare” se găsește pe partea de aerisire a sticlei orientate spre exterior. (sticla SunGuard Solar).

Tip sticla Copozitie pachet termopan Ug (W / m 2 K) g (%) LT (%)
Standard 1.0 bottle Float 4 -16 + Ar- Low-e 4 1.0 62 80
Colored in its material Bronze Parsol 4 -16 + Ar- Float 4 2.9 60 56
Colored in its material Gray Parsol 4 -16 + Ar-Low 4 1.0 43 49
reflection Gray Stopsol 4 -16 + Ar-Low 4 1.0 32 24
Semi-hard coating SungGuard Solar LB 52-16 + Ar-Low-e 4 1.0 36 46
Multifunctional ClimaGuard Solar 4 -16 + Ar- Float 4 1.0 42 67
Multifunctional SunGuard HS S.neutral 51-16 + Ar-Float 4 1.1 28 51

 

Valoarea g: producția totală de energie, exprimată ca procent din energia solară incidentă pe care pachetul de sticlă o transmite către interior

Valoarea LT: transmitanța luminii, procentul de lumină vizibilă care intră în clădire prin pachetul termopan.

 

Comments are closed.