Odata cu cresterea treptata a suprafetelor de sticla, pot aparea elemente de siguranta care nu fac parte din functiile de baza ale sticlei. Astfel a aparut o noua necesitate legata de siguranta:

  • sticla securizata – calita
  • sticla de siguranta

Sticla securizata – calita

Durabilitatea sticlei flotate (Sticla Float) in conditii normale este excelenta, dar rezistenta mecanica este limitata. In cazul in care este necesara o rezistenta mai mare, sticla trebuie supusa unui tratament termic.

Aspectul sticlei tratate termic (calite) este aproape acelasi, dar este de aproximativ patru ori mai puternic decat sticla flotanta normala de aceeasi grosime.

Sticla normala (flotata) este incalzita la 600 grade C si apoi se raceste rapid, marind rezistenta foii de sticla. In caz de spargere, acesta cade in bucati relativ mici, reducand riscul de ranire grava. Acesta este adesea denumita „geam de siguranta”.

In cazul unei structuri de sticla securizata, este posibil sa se obtina o valoare de 1,0 W / m 2 K si o valoare de 0,5 W / m 2 K pentru trei straturi .

Este adesea folosita in geamurile cu un singur strat pentru peretii despartitori interiori, usile din sticla si in cazul cabinelor de dus.

Sticla de siguranta (laminata)

Sticla laminata consta din doua sau mai multe foi de sticla care sunt lipite permanent impreuna, intre care sunt lipite una sau mai multe folii care in confera o rezistenta mai mare la „rupere”.

Ca urmare a temperaturii si presiunii ridicate, filmul (folia) este incorporat in suprafata sticlei, devenind transparent perfect, formand astfel o unitate inseparabila.

Sticla VSG (sticla de siguranta) laminata  se poate rupe (crapa), dar in acest caz, filmul intermediar tine sticl in continuare impreuna, majoritatea fragmentelor adera la film, reducand riscul de ranire.

Este important de mentionat ca stabilitatea sticlei laminate este mai mica decat cea a sticlei plate de aceeasi grosime.

Interpretarea numelor de sticla de siguranta

 
denumireStructura stratului de compozițiegrosime
VSG 3.3.1Sticlă de 3 mm + folie de 1 strat (0,38 mm) + 3 mm sticlă6,38 mm
VSG 3.3.1 Low-eSticlă de 3 mm + folie de 1 strat (0,38 mm) + 3 mm Sticlă low-e6,38 mm
VSG 4.4.2 Low-eSticlă de 4 mm + folie de 2 straturi (0,76 mm) + 4 mm sticlă low-e8,76 mm
VSG 4.4.4Sticlă de 4 mm + folie de 4 straturi (1,52 mm) + 4 mm sticlă9,52 mm

 

Deoarece acest procedeu poate fi combinat cu o gama larga de tipuri de sticla (float, parsol), diferite tipuri de grosimi de sticla si tipuri de folii intermediare (mat, izolare fonica) si folii groase, un singur geam din sticla laminata poate combina multe proprietati benefice.

Domenii de aplicare: geamuri exterioare, ferestre de acoperis si locuri unde exista riscul unor influente externe accidentale (de exemplu: intrarea in scoli, ferestre sali de sport).

Comments are closed.