Pin european (Pinus sylvestris)

Nume Botanic – pin european: Pinus sylvestris; Familia Pinaceae;

Abreviere conform standardului DIN EN 13556: PNSY

Distribuție: Pinul european se găsește în Europa, extinzându-se către est până în Siberia și cuprinzând regiuni din Asia Mică.

Denumiri Comerciale Pin silvestru, pin comun (în Germania); pin silvestru (în Elveția); pin commun, pin sylvestre (în Franța); pino silvestre (în Spania și Italia); Sequoia baltic, pin, pin silvestru (în Marea Britanie); Grove Den (în Țările de Jos).

Descriere și Caracteristici Scurtă Descriere: Pinul european, reprezintă una dintre cele mai importante specii forestiere și comerciale din Europa, acoperind aproximativ 24% din pădurile germane (aproximativ 2,5 milioane de hectare) și furnizând aproximativ 21% din lemnul de construcție.

Culoare și Structură: Lemnul de pin european se caracterizează prin alburnul alb care devine îngălbenit la lumină, în contrast cu duramenul distinct, care variază de la nuanțe galbene la maro-roșcat și se întunecă semnificativ la lumină. Structura sa distinctivă este dată de alternanța între lemnul timpuriu deschis și lemnul târziu închis, creând dungi clare pe suprafețele tangențiale și dungi înguste pe suprafețele radiale. Lemnul proaspăt emană un miros puternic de rășină.

Caracteristici generale: Pinul european este un lemn de rășină cu granulație dreaptă, uneori bogat în rășină, iar culoarea sa distinctă și structura clară îl fac apreciat în diverse aplicații.

Tratament și Prelucrabilitate: Lemnul de pin european necesită tratament adecvat pentru a-și menține calitățile în timp, însă este ușor de prelucrat, oferind suprafețe de rindeluire netede. Este important să se îndepărteze petele de rășină înainte de tratamentul de suprafață.

Domenii de Utilizare: Pinul european este folosit într-o varietate de aplicații, inclusiv în construcții interioare și exterioare, confectionarea ferestrelor de lemn, mobilier, materiale pe bază de lemn și industria celulozei și hârtiei.

Caracteristici Tehnice 

  • Greutate proaspătă: 750-850kg/m³
  • Rezistența la compresiune: 45-55N/mm²
  • Rezistența la încovoiere: 79-100 N/mm²
  • Duritate (JANKA): 2,2-5,1 kN
  • Contracție diferențială (radială și tangențială): 0,15-0,36%
  • Valoarea pH-ului: 5.1
  • Durabilitate naturală (conform standardului DIN-EN 350-2): 3-4

Rezistenta Rezistenta: moderat rezistent la intemperii, alburn nu este rezistent la atacul ciupercilor si insectelor.

Cu durabilitatea sa remarcabilă și aspectul său natural atrăgător, pinul european este alegerea perfectă pentru ferestrele din lemn ale casei tale. Combinația de rezistență și frumusețe aduce nu doar funcționalitate, ci și un farmec distinctiv fiecărui spațiu, oferind o atmosferă caldă și primitoare în orice locuință.

Comments are closed.