Ferestrele din lemn sunt frumoase si impodobesc casa fiind un motiv de mandrie. Sunt calde, durabile si elegante. Dar pentru a ne putea servi de ele zeci de ani, ar trebui să fie îngrijite. Unele masuri simple de ingrijire sunt suficiente pentru a le face placute din punct de vedere estetic.

Curatarea regulata a geamurilor

Indiferent de materialul folosit, fiecare fereastra trebuie curatata regulat. In cazul ferestrelor din lemn acest lucru nu este important doar din motive estetice. Poluantii din mediu cum ar fi funingine si vapori cu compusi chimici acizi , distrug stratul de lac care protejeaza lemnul.

Factorii biologici (praf, noroi, frunze putrede etc.), pe de alta parte, sunt un mediu prielnic pentru bacterii, care dupa un timp pot afecta negativ starea lemnului. Ferestrele din lemn sunt protejate, dar totusi lemnul este un material oarecum viu si nu trebuie abuzat de aceasta protectie care i se confera in fabrica. Prin curatarea regulata a ramei geamurilor se evita deteriorarea vopselei de protectie.

Intretinerea geamurilor din lemn trebuie incepută prin indepartarea prafului de pe toate elementele, de preferinta cu o carpa umeda. In orice caz agentul de curatare cu amoniac, acetona, diluant sau alti agentii chimici corozivi trebuie evitat, deoarece aceaste substante pot deteriora stratul de vopsea. De asemenea, sunt inadmisibile toate produsele de ingrijire care pot zgaria finisajul si pot face ca acesta sa se matuiasca si sa-si piarda proprietatile de protectie.

Dupa curatarea minutioasa, stergeți ramele cu o carpa uscata si apoi aplicati o solutie de intretinere numita „Kit Intretinere ferestre lemn” (pe care o puteti cumpara de la noi). Aceasta este de fapt tot ceea ce ar trebui sa faci în mod regulat (de aproximativ 2-3 ori pe an). Simplu, nu? Aceste activitati dureaza cateva minute, dar puteti vedea rezultatele mult timp.

Se recomandă verificarea periodica a tuturor feroneriilor metalice, balamalelor si garniturilor. Balamalele trebuie unse cu vaselina sau cu un alt agent de ungere fara silicon, de exemplu WD40. Garniturile in schimb se intretin cu ulei siliconic o data la 2 ani, iar cele deteriorate trebuie inlocuite.

Concluzie: Daca doriti ferestre din lemn frumoase mult timp, depuneti un minim efort si urmati sfatul de mai sus!