Daca ati citit cu atentie blogul nostru veti vedea ca am vorbit despre argumente pro si contra tampariei de lemn stratificat. Aceste ferestre de lemn, similare cu modele din alte materiale (PVC sau Aluminiu), au avantajele si dezavantajele lor. Cu toate acestea, unele dintre afirmatiile populare despre ferestrele din lemn sunt doar mituri pe care incercam sa le elucidam in ceea ce urmeaza.

Ferestrele din lemn se deformeaza sub influenta umiditatii si a soarelui – FALS

Constructia cadrului din lemn stratificat (care nu „lucreaza”), folosirea lacurilor si siliconelor performante de protectie fac imposibila deformarea ferestrelor moderne. Nici temperatura ridicata, nici incalzirea cadrului ferestrei de catre soare nu provoaca de formarea ferestrelor.

Dilatarea usoara a ferestrei este compensata de etansare elastica a lacurilor folsite. Ferestrele din lemn sunt perfect impregnate, ceea ce protejeaza cadrul de exterior si interior oferind o bariera foarte buna impotriva umiditatii.

Ferestrele din lemn trebuie conservate – ADEVARAT SI FALS

In realitate trebuie sa aveti grija de ferestrele din lemn ca si de orice alta fereastra de PVC sau Aluminiu pentru a va bucura de frumusetea si longevitatea lor (chiar si pana la 100 de ani). Masurile de ingrijire nu sunt altceva decat curatarea obisnuita a geamurilor, de ungere a feronerie si de asemenea, ar trebui sa curatati rama ferestrei cel putin de doua ori pe an cu un agent special de curatare care este potrivit pentru lemn expus la exterior (agentul il putem livra noi).

Aceasta nu este o sarcina deosebit de complicata, dar ajuta la reamprospatarea lemnului si protejeaza suplimentar fereastra. De peste 16 ani ani, producem ferestre din lemn si adesea avem ocazia sa intalnim primele noastre constructii care inca captiveaza cu frumusetea lor.

Tamplaria din lemn este calda – ADEVARAT

Lemnul este un material cald cu bune proprietati de izolare. Coeficientul de transfer de căldură este similar pentru lemn și PVC. Ferestrele din lemn cu vitraj triplu cu valoari ale Ug = 0,5W / m2K pot atinge valoarea Uw = 0,7 W / m2K, caracteristica care satisface cerintele pentru ferestrele din cladirile pasive.

Ferestrele confectionate din sunt predispuse la ciuperci – ADEVARAT SI FALS

Intr-un cadru de fereastra bine impregnat și securizat, apa nu se acumuleaza, acesta fiind cel mai bun mediu pentru ciuperci si alte microorganisme. Conservantii din solutiile de izolare a lemnului nu protejeaza numai impotriva umiditații, ci si impotriva ciupercilor, mucegaiului, insectelor.

Totusi nu trebuie abuzat de apa la o tamplarie de lemn, in sensul ca o fereastra de lemn nu poate sta la infinit intr-o baie de apa.

Ferestrele din lemn sunt scumpe – ADEVARAT SI FALS

Este adevărat că ferestrele din lemn sunt, de obicei, mai scumpe decât echivalentele lor de plastic, diferenta de pret se poate ridica la 30-70% cu aceleasi dimensiuni. Trebuie sa stiti ca pretul rezulta din costurile materiei prime si a manoperelor mult mai mari.

Avand în vedere ca ferestrele din lemn pot dura chiar si pana la 100 de ani este oarecum normal sa platesti mai mult. 

Tamplariile din lemn sunt ecologice – ADEVARAT

Intrebare – de ce ar trebui să fie ecologice ferestrele din lemn daca sunt din lemn si astfel ecosistemul sufera, datorita faptului ca padurile sunt taiate. Ceea ce trebuie să stiti ca lemnul provine din culturi speciale destinate defrisarilor, iar în locul copacilor taiati sunt plantati altii noi.

In timpul productiei nu sunt utilizate substante toxice si toate deseurile pot fi procesate in continuare. Materialele de finsaj sunt ecologice avand ca solvent apa.