De ce trebuie stratificat lemnul din tamplarie?

Lemnul folosit la fabricarea tamplariei din lemn trebuie stratificat deoarece:

  • nu se modifica in timp – „nu lucreaza”;
  • dobandeste calitati suplimentare lemnului monobloc;
  • garantia ferestrei este mult mai mare.

Cum este taiat lemnul stratificat?

Taierea radiala este importanta  pentru partile vizibile  si indeosebi pentru partea mai expusa la intemperii unde au loc exfolieri de fibra daca taierea este tangentiala.

In articolul  “Ce este Lemnul Stratificat?” am vazut ca cele trei lamele (scanduri) taiate radial sau semiradial isi anuleaza reciproc tensiunile interioare de incovoiere astfel profilul din lemn stratificat isi pastreaza liniaritatea o lunga perioada de timp.

 

Sfat: NU instalati tamplarie din lemn stratificat din lamele taiate tangential, veti avea probleme foarte mari in timp!

Diferenta dintre taierea radiala si tangentiala este dupa cum se vede atat ca structura cat si ca rezistenta in timp (tendinta lamelei de a se transforma in burlan).

Taiere Radiala                                                                          Taierea Tangentiala

Lemn radial rasinos

Pentru ca profilul din lemn stratificat sa nu „lucreze” in timp lamelele (scandurile) trebuie sa fie de grosimi egale pentru a-si anula reciproc tensiunile.

Cum nu se fabrica lemnul stratificat

Anumiti producatori nu respecta aceasta regula cu buna stiinta (obtin un pret mic) recurgand la diferite trucuri:

  • aplicarea unor furnire (5 mm – 10 mm) estetice la fata vizibila iar mijlocul profilului este un profil monobloc de proasta calitate (tangential, cu noduri, etc…) ceea ce va duce in timp la deformari iremediabile. Este normal ca lamelele de 5 mm – 10 mm, nu au cum sa contrabalanseze tensiunile din monoblocul de 50 mm – 80 mm.
  • lamelarea din trei lamele egale dar cu mijloc de esenta si calitate scazuta (de ex. lamela superioara si inferioara de stejar iar mijlocul este de brad). Aceste combinatii de materiale cu dilatatii la

    Lemn tangential rasinos

    temperatura si umiditate diferite vor duce in timp la desprinderea lamelelor iremediabil.

  • folosirea lemnului ieftin cu fibra tangentiala duce in timp la exfolieri de fibra lemnoasa.

 

Sfat: Tamplaria din lemn stratificat trebuie sa fie: fara lamele tangentiale, fara combinatii neavizate de esente de lemn si fara furnire frumoase pe suprafata!