Intretinerea finsajului la ferestre lemn – explicatie simpla pe intelesul tuturor

  |  

Finisajul ferestrelor de lemn, de obicei, este executat in trei straturi (bait, grund, lac). Grosimea finisajului (bait + grund + lac), este in general de 150 microni, adica 15% dintr-un milimetru.

75 microni de grund + 75 microni de lac = 150 microni de finisaj

Stratul de lac se degradeaza anual in medie 15 microni\an, datorita intemperiilor atmosferice (soare, ploaie, inghet, dezghet).

Un calcul simplu:

75 microni : 15 microni/an = 5 ani,

Deci in 5 ani, stratul de lac nu va mai exista pe fereastra noastra, ceea ce nu este de dorit, deoarece ramane doar stratul de grund, iar acesta nu ofera o protectie suficienta impotriva capriciilor naturii.

Sfaturi:

 •  Aplicati anual solutii de intretinere, si nu asteptati sa treaca cei 5 ani de garantie;
 • Pentu o protectie buna a ferestrelor, va recomandam obloane sau rulouri exterioare de aluminiu sau lemn;
 • Daca nu doriti obloane sau rulouri, va recomandam ca la montaj, fereastra sa fie montata mai spre interior, pentru a fi protejata oarecum de intemperii;
 • Nu spalati cu detergenti agresivi care afecteaza finisajul de la suprafata ferestrei de lemn;
 • Protejati cu profil de aluminiu partea de jos a cercevelei spre exterior (vezi poza);
 • Se recomanda remedierea oricarei fisuri in stratul de lac, al ferestrei de lemn, deoarece anotimpul rece o poate transforma intr-un dezastru.

Cei 5 ani de garantie sunt relativi, deoarece daca veti lua in calcul cele 6 sfaturi de mai sus si finisajul ferestrei de lemn este de calitate, cu siguranta ca in urmatorii 10 – 20 de ani tamplaria dumneavostra nu va avea de suferit.

Distribuie mai departe

10 comentarii referitor la acest articol.

 1. alexandru says:

  am o casa construita in rosu si as dori sa o dotez cu usi si geamuri din lemn stratificat.intrebarea mea este:cum gasesc firma serioasa,care sa-mi onoreze comanda,sa-mi faca masuratorile si o estimare a valorii reale a produselor? mentionez ca locuiesc in sfantu gheorghe,covasna,telefon:0731980390; va multumesc anticipat!.

 2. calin says:

  Buna, va va suna cineva in scurt timp.
  Multumim.

  • mariana soames says:

   Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca imi puteti recomanda pe cineva in Timisoara care sa imi poata repara o parte a geamurilor cu tamplarie de lemn, si sa efectueze intretinetea la tamplaria neafectata.

   Multumesc

 3. Tiberiu says:

  Se poate achizitiona de la dvs un set pt intretinerea tamplariei de lemn triplu stratificat?
  Multumesc anticipat de raspuns.
  Cu stima,
  Tiberiu Groza

 4. Tiberiu says:

  nr de tel 0740122615

 5. Dan Matiesanu says:

  am si eu ferestre de lemn, stejar. au trecut cam 8 ani de la constructia casei si ferestrele nu mai arata foarte bine. din pacate lemnul n-a fost intretinut conform indicatiilor din articolul dvs. as vrea acum sa le reconditionez, singur (fara mesteri) si as aprecia niste sfaturi.
  lemnul este pe alocuri inegrit, sau gri, mai ales in partea de jos unde se scurge apa de ploaie pe rama; in partile de sus e mai putin afectat, e doar scorojit lacul.
  am scule de slefuit cu smirghel, cred ca m-as descurca sa pregatesc lemnul pentru finisare, nu prea stiu insa ce sa fac dupa. cu ce sa-l dau? am citit articolul dvs cu 3 straturi, bait, grund, lac – imi puteti recomanda niste produse?

  si pina la slefuire de fapt mai am inca o intrebare – credeti ca ar fi necesara spalarea cu solutii antifungice sau de alt tip (inalbire, etc) in zonele unde lemnul este inegrit, sau gri? sau smirgeluiesc pina la lemn sanatos? am incercat pe citeva portiuni, ar fi cam mult material de luat…

  multumesc

  • MIRELA MOLDOVAN says:

   Buna ziua!
   Ati gasit vreo firma care poate face acete operatii de intretinere si reparatii?
   Va multumesc!
   Mirela 0722604022

 6. Ion Vatafu says:

  Cu ce produse pit curata si trata la exterior tamplaria din lemn multistratificat meranti?

  • calin says:

   Noi avem un produs care il recomandam pt. clientii nostri. NU stim daca este compatibil cu ceea ce aveti dumneavoastra.

Raspunde