De cele mai multe ori, luam decizii gresite, in ceea ce priveste viata noastra, familia, sau legat de casa in care locuim. La fel se intampla si cu ferestrele care sunt vechi si incep sa se deterioreze, primul lucru la care ne gandim este sa le inlocuim si de cele mai multe ori ne gandim la ferestre din PVC.

Restaurare tamplarie lemn

Solutia nu este intodeauna: ce este vechi se arunca. O alta solutie este gasirea unei firme care se ocupa cu restaurarea usilor si ferestrelor din lemn.

Restaurarea ferestrelor dumneavostra poate avea mai multe avantaje decat sperati:

  • Aspect: de cele mai multe ori ferestrele din PVC incearca sa imite diferite stiluri de ferestre traditionale vechi, insa strica fatadele unor cladiri de o importanta istorica sau chiar monumente arhitecturale. Datorita inclinatiei romanilor spre kitsch-ul occidental sau oriental, se trece peste aceste aspecte, rezultatele fiind niste imagini grotesti ale oraselor. In Romania autoritatile, in general, nu autorizeaza astfel de ferestre din PVC in locuri  care sunt protejate architectural. O casa din secolul XVIII sau XIX  cu ferestre din PVC e cel mai ciudat si urat lucru pe care il poate face un proprietar cu casa lui.

Confort, securitate si cost

  •  Ferestrele vechi incep sa isi arate varsta in momentul in care vopseaua (lacul) de pe suprafata lor se decojeste, feroneria nu se mai inchide, insa daca apelati la un tamplar priceput toate acestea se vor rezolva, intr-un timp scurt si cu bani putini. Feroneriile pot fi inlocuite cu altele noi, finisajul suprafetei poate fi refacut, astfel ca ferestrele dumneavostra vor arata si vor corespunde din plin sigurantei, confortului termic si de zgomot impuse de standardul din ziua de azi. Daca optati pentru montarea unei alarme in valoare de 100 euro in detrimentul unui sistem de siguranta sau antiefractie la ferestrele noi, veti economisi foate multi bani.

O casa traditionala veche, va avea o valoare inestimabil mai mare, daca ferestrele sunt restaurate corespunzator, decat sa fie inlocuite cu ferestre nepotrivite.

Odata pierduta aceasta valoare arhitecturala a casei tale, valoarea casei va fi doar una intrinseca (pereti, acopris, etc…), care cu siguranta e mult mai mica decat valoarea ei ca ansamblu arhitectural si monumental.

Nu vrem sa facem apologia ferestrelor de lemn, dar daca nu aveti cu adevarat alta solutie de a restaura vechile ferestre de lemn si doriti inlocuirea lor, singura dumneavostra optiune este de a le inlocui cu ferestre de lemn stratificat care sa imite aproape perfect vechile ferestre de lemn.

Nu uitati, pentru toate modificarile la ferestrele dumneavoastra (monument istoric), trebuiesc obtinute aprobari de la autoritatile locale.